Omekšavanje vode – sve što trebate znati

Donosimo sve što trebate znati kada je u pitanju omekšavanje vode!

 

Što je tvrdoća vode?

Tvrdoća vode je svojstvo vode koje ovisi o mineralizaciji odnosno o količini otopljenih kalcijevih, magnezijevih i drugih soli u vodi. Vrsta i količina otopljenih mineralnih tvari ovisi o kemijskom sastavu tla s kojim voda dolazi u kontakt i njegovim geofizičkim osobinama. Tvrdoća vode se najčešće izražava u njemačkim stupnjevima, 0nj ili 0dH.

Prema razini tvrdoće vode određuje se kvaliteta vode, kako je prikazano u tablici:

Tvrdoća °dH Kvaliteta vode
0 – 5 vrlo meka
5 – 10 meka
10 – 15 umjereno tvrda
15 – 25 tvrda
preko 25 vrlo tvrda

 

Kako nastaje kamenac od vode?

Zagrijavanjem vode otopljene mineralne tvari se izlučuju kao kamenac što možete vidjeti kao bijeli talog prilikom kuhanja, na grijačima kućanskih aparata npr. bojlerima, te na cijevima vodovodnih instalacija. Promjenom tlaka u sustavu može doći do ljuštenja vodnog kamenca sa stijenki cijevi ili grijača, a to možete primijetiti na mrežici slavine kao pijesak ili ljuskice.

 

Kako možete znati da li imate tvrdu vodu?

Ako ste primijetili da na glavi tuša i slavinama imate bijele naslage, čak možda do te mjere da voda slabije izlazi, grijači na uređajima slabije griju vodu pa troše više električne energije, perilice ne peru efikasno i često se kvare, koristite više deterdženata i šampona, imate problem sa suhom i iziritiranom kožom i kosom… to su sve pokazatelji da imate tvrdu vodu.

Da biste sa sigurnošću znali kolika je tvrdoća vode u vašem kućanstvu, izmjerite tvrdoću vode koristeći test kit za mjerenje tvrdoće vode.

 

Što je omekšavanje vode? Što je omekšana voda?

Omekšavanje vode je postupak kojim se iz vode izdvajaju tvrdi minerali, kalcij i magnezij. Na taj način se iz vode uklanja kamenac te takvu vodu zovemo omekšana voda.

 

Kako omekšana voda utječe na zdravlje?

Omekšavanje vode znatno pridonosi boljem zdravlju. Omekšana voda bez kamenca omogućava ugodnije pranje i tuširanje, čini kosu mekom i svilenkastom, a koža postaje meka i ne isušuje se prilikom pranja. Sredstva za pranje, sapuni i šamponi se u omekšanoj vodi bolje tope pa je potrebna manja količina tih sredstava. Osim toga, posuđe oprano omekšanom vodom je čišće, a voda i hrana imaju ugodniji okus.

 

Kako omekšana voda produljuje život kućanskim uređajima i instalacijama?

Omekšana voda omogućava kućanskim uređajima i instalacijama da funkcioniraju efikasnije. Bez nakupljanja kamenca uređaji troše manje energije za zagrijavanje vode. Smanjuje se potreba za popravcima jer uređaji rade dulje.

 

Kako radi uređaj za omekšavanje vode?

Uređaj za omekšavanje vode (omekšivač vode) radi na način da tvrda voda ulazi u uređaj gdje se iz vode izdvajaju tvrdi minerali (kalcij i magnezij) i zamjenjuju se bezopasnim natrijevim ionima. Tim postupkom se iz vode vadi kamenac pa se dobiva omekšana voda. Omekšivač vode povremeno pokreće ispiranje sakupljenih tvrdih minerala u odvod, nakon čega uređaj može dalje omekšavati vodu.

 

Kada je potrebna sol za omekšavanje vode?

Sol za omekšavanje vode se koristi u omekšivaču vode za postupak regeneracije odnosno za uklanjanje kamenca sa ionske mase. Stoga je potrebno da svom omekšivaču vode redovito dodajete tabletiranu sol kada vidite da se razina soli spustila na nisku razinu.

 

Gdje kupiti omekšivač vode za kućanstvo?

omekšivači vodeOmekšivač vode za kućanstvo možete kupiti putem našeg web shopa. Pogledajte našu ponudu ovdje i odaberite uređaj koji najbolje odgovara potrebama vašeg kućanstva: Omekšivači vode Aqua3m.

 

Ukoliko trebate pomoć kod odabira omekšivača slobodno nas kontaktirajte na email info@aqua3m.com ili nas nazovite na broj telefona: 01 6233 488.

 

Uživajte u savršenoj kvaliteti vode uz Aqua3m uređaje za omekšavanje vode!

PRIJAVA