JER BIRAM VODU

Sastavili smo popis uobičajenih pitanja u vezi s omekšanom vodom. Vrijedi pročitati!

 • Kada i zašto trebamo omekšanu vodu?

  Omekšana voda znatno utječe na trajnost i učinkovitost opreme i uređaja u domaćinstvu. Zaštita sanitarija, bojlera, perilica, cjevovoda i slično od nastajanja kamenca produljuje radni vijek opreme i uređaja, omogućava pouzdan rad i bitno smanjuje troškove održavanja.

  Praktični primjeri korištenja omekšane vode:

  • Kod pranja odjeće smanjuje potrebu za deterdžentima i do 40%!
  • Nema potrebe za korištenjem omekšivača, a odjeća zadržava postojanost materijala i boju.
  • Nakon pranja posuđe, čaše i radni prostor kuhinje zadržavaju sjaj, bez mutnih kapljica
  • Prilikom kuhanja obroci su ukusniji, a topli napici poput kave i čaja aromatičniji
  • Nakon kupanj, tuširanja ili brijanja nema iritacije niti peckanja kože
  • Sanitarije kupaonica su čiste, bez naslaga kamenca
 • Kako radi omekšivač vode?

  Svi omekšivači vode na bazi soli koriste postupak izmjene iona za stvaranje meke vode. Unutar omekšivača vode nalazi se posuda sa zrncima ionske mase. Tvrda voda prolazi kroz masu koja ekstrahira tvrde minerale (kalcij i magnezij) i zamjenjuje ih bezopasnim natrijevim ionima. Dakle iz vode se vadi kamenac, te voda postaje omekšana. Nakon nekog vremena će se zrnca ionske mase zasititi i više neće moći vezati na sebe nikakve tvrde minerale. Omekšivač će izvršiti regeneraciju koja će isprati tvrde minerale iz mase. Postupak regeneracije propušta otopinu slane vode kroz zrnca ionske mase odvajajući minerale tvrdoće, a koji se na posljetku bezopasno ispiru u odvod. Ova regenerirana masa sada će ponovno moći na sebe privlačiti kalcij i magnezij.

 • Kako ugraditi omekšivač?

  Uradi sam

  Ako sami instalirate omekšivač vode, možete raditi na projektu vlastitim tempom i bez trošenja dodatnog novca na vodoinstalatera. Ako razumijete principe vodoinstalaterstva, projekt neće trajati više od pola dana, a ako jednostavno zamjenjujete stari omekšivač vode, to se može završiti za otprilike sat vremena. Prije nego što započnete, pobrinite se da imate sav potreban pribor i alat jer ćete možda morati presjeći neke cijevi kako biste poravnali vodove za omekšavanje vode i vodovoda. A da bi instalacija prošla bez problema, osigurajte si detaljni kontrolni popis prije nego što započnete, kako ne biste propustili nijedan ključni korak.

  Rad s maloprodajom

  Ako ste omekšivač vode kupili preko prodavača, možda ćete imati mogućnost korištenja njihove usluge ugradnje uz dodatnu naknadu. Planiranje instalacije može potrajati nekoliko dana, a budući da vam prodavač određuje sastanak, moći će pregovarati o cijenama, pomažući vam da dobijete najbolju cijenu instalacije.

  Usluga lokalnog vodoinstalatera

  Ako niste sigurni u svoje vodoinstalaterske vještine, profesionalna instalacija od strane vašeg lokalnog vodoinstalatera i dalje je pristupačna i pružit će vam mir da je to ispravno učinjeno. Što se tiče dostupnosti, možda nećete odmah dobiti sastanak, zato unaprijed planirajte kako biste osigurali da vaš omekšivač vode bude instaliran što prije nakon kupnje. Ako još niste kupili omekšivač vode, ali započinjete s istraživanjem vodoinstalatera, možda će vas pokušati dovesti do određenog proizvoda koji preferiraju - iako to možda nije prava opcija za vaš dom ili vaš proračun. Kad vodoinstalater stigne, pobrinite se da imate svoj omekšivač vode i njegovo predviđeno mjesto za vodoinstalatera kako biste osigurali što bržu instalaciju. Ovisno o vašem iskustvu  i proračunu, postoji mogućnost instalacije za sve, tako da možete pronaći pravu ravnotežu i najbolje rješenje za svoj dom.

 • Je li regeneracijska sol štetna za okoliš?

  Za omekšavanje vode koristi se sol ili natrijev klorid. Razrjeđivanjem s ostatkom otpadne vode, učinak onečišćenja okoliša bit će zanemariv. Uz to ako se sve uzme u obzir - omekšana voda je bolja za okoliš. Zašto?

  - zbog manje potrošnje energije prilikom zagrijavanja vode;

  - zbog uštede praška za pranje (do 40%);

  - zbog uštede proizvoda za čišćenje.

 • Kako mogu znati imam li tvrdu vodu?

  Tvrda voda se obično manifestira na nekoliko načina. Ostavlja bijeli talog iza sebe gdje god voda isparava. Kad tvrdoća reagira sa sapunima i deterdžentima iza sebe ostavlja ljepljivu sapunicu, a u sustavima grijanja tople vode iza sebe ostavlja trag kamenca.

 • Zahtjeva li održavanje uređaj za omekšavanje vode?

  Dodavanje tabletirane soli u vaš uređaj jedino je održavanje koje ćete morati izvršavati. Kada vidite da se razina soli spustila na vrlo nisku razinu, vrijeme je za punjenje. Što uređaj češće ulazi u regeneraciju, to ćete češće morati dodavati sol svom omekšivaču vode. Većina ljudi obično provjerava razinu soli jednom mjesečno.

 • Što je tvrdoća vode?

  Tvrdoća vode je svojstvo koje ovisi o mineralizaciji vode, odnosno o količini otopljenih kalcijevih, magnezijevih i drugih soli u vodi. Vrsta i količina otopljenih mineralnih tvari ovisi o kemijskom sastavu tla s kojim voda dolazi u kontakt i njegovim geofizičkim osobinama.

  Tvrdoća se najčešće izražava u njemačkim stupnjevima ( 0nj ili 0dH ).

  Tvrdoća °dH Kvaliteta vode
  0 – 5 vrlo meka
  5 – 10 meka
  10 – 15 umjereno tvrda
  15 – 25 tvrda
  preko 25 vrlo tvrda

   

  Zagrijavanjem vode, otopljene mineralne tvari se izlučuju kao kamenac što se može vidjeti kao bijeli talog prilikom prokuhavanja i na grijačima kućanskih aparata ( npr. bojleri ) te na cijevima vodovodnih instalacija.
  Promjenom tlaka u sustavu može doći do ljuštenja vodnog kamenca sa stijenki cijevi ili grijača što potrošači primijete na mrežici slavine kao pijesak ili ljuskice.

 • Jesu li omekšivači vode bučni?

  Omekšivači vode stvaraju vrlo malo buke. Jedini zvuk koji ćete čuti je kretanje vode kroz uređaj tijekom povratnog ispiranja.

 • Hoće li mi upotreba omekšivača vode učiniti okus vode slanim?

  Svrha soli koja se koristi u omekšivaču vode je regenerirati zrnca ionske mase koja uklanjaju tvrdoću iz vode. Omekšivač vode neće učiniti okus vaše vode slanom.

 • Hoće li meka voda pomoći mojoj suhoj koži?

  Teško je reći da će sigurno izliječiti problem suhe kože. Međutim, u naših 30 godina prodaje omekšivača vidjeli smo doslovno tisuće ljudi  sa problemima suhe kože i oboljelih od ekcema koji su primjetili znatno poboljšanje svog stanja nakon što su instalirali omekšivač vode.

  Mišljenje sugerira sljedeće čimbenike koji pridonose tome:

  • Omekšivači vode uklanjaju prljavu sapunicu i proizvode čistu pjenu koja je blaga prema koži, omogućavajući vam da svaki put dobro ispirete, te na taj način smanjite suhoću i svrbež.
  • Količina praška za pranje može se smanjiti i do 40% kada koristite meku vodu, dakle kada je perilica u ciklusu ispiranja; lakše ispire višak sapuna koji bi inače blokirao pore vaše kože.

   

 • Mogu li kod selidbe omekšivač ponijeti sa sobom?

  Sa modernim omekšivačima vode pojednostavljen je postupak demontaže, odnosno mogućnosti da ih ponesete sa sobom tijekom selidbe. Instalacija uključuje brzu montažu, sličnu onoj koja se koristi kod perilice rublja. Sve što treba učiniti je zatvoriti ulazni i izlazni ventil omekšivača i otvoriti premosni ventil, dopuštajući tvrdoj vodi da teče sustavom domaćinstva. Nakon toga se omekšivač može odspojiti, premjestiti na novo mjesto i tamo ponovno montirati.

 • Čini li vašu kožu „sluzavom“ tuširanje omekšanom vodom?

  Kada operete kožu tvrdom vodom na njoj ostaje sloj sapuna i minerala, ali mekom vodom sapun se potpuno ispire, ostavljajući samo prirodna ulja koja vaša koža proizvodi.

 • Može li nedostatak kalcija u vodi utjecati na organizam?

  Minerali tvrde vode, kalcij i magnezij, zvuče kao nešto što biste željeli u svom tijelu, no kada se otope u vodi, minerali su u obliku (anorganskom) koji tijelo ne može apsorbirati. Stoga, jedino uravnotežena prehrana osigurava dovoljan unos minerala.

NAJČEŠĆA PITANJA

PRIJAVA

POŠALJITE UPIT